26/7/14

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΓΑΡΔΙΚΙ


Γράφει η Ευαγγελία Βασιλείου-Ρίζου.

Φωτογ. Ρίζος Γεώργιος

 

Στις 13.7.2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00΄ π.μ. ο “Σύλλογος” πραγματοποίησε στο Γαρδίκι, στο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου, τώρα Μουσείου, Επιστημονική Γεωπονική Ημερίδα με θέμα:

“Ορεινές Περιοχές και Αγροτική Ανάπτυξη”, όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί και στα Γ.Ν. φύλλο Ιουνίου, Νο. 65.

Παραβρέθηκαν περίπου  120 άτομα, μεταξύ των οποίων, ο Αντιδήμαρχος κ. Κυριαζής, γεωπόνος της Αγροτικής Τράπεζας, ο νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Μαγουλάς, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαρδικίου κ. Σκαρμούτσος Ευάγγελος, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Κουτσογιαννακόπουλος Νικόλαος, ο ιερέας του χωριού κ. Σουφλερός Ιωάννης, ο πρόεδρος του αδελφού Συλλόγου Γαρδικιωτών Φθιώτιδος κ. Κων/νος Χριστόπουλος και τα περισσότερα Μέλη του Δ.Σ. του “Συλλόγου”. Παραβρέθηκε επίσης ο συγχωριανός μας κ. Αθανάσιος Ε. Γιαννοθανάσης με την οικογένειά του που διαμένει και είναι Γραμματέας του Συλλόγου Φυγιά στο Μαρμάρι Ευβοίας καθώς και ο κ. Κατσιούλας Τέλης απο το Βόλο, ο οποίος ασχολείται με Διοίκηση Επιχειρήσεων και  διάβασε την ανακοίνωση στο internet.



Την τήρηση της διαδικασίας και την παρουσίαση των προσωπικοτήτων των εκλεκτών ομιλητών έκανε ο πρόεδρος του “Συλλόγου”  Αντιστράτηγος  ε.α. κ. Αθανάσιος  Νικολοδήμος.

Ομιλητές ήταν οι κ.κ.:

Μπεόπουλος Νικόλαος, Τακτικός Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μίλησε για “Την ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών και η Κοινή Αγροτική Πολιτική”.

Βλάχος Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μίλησε για “Τα Τοπικά Προϊόντα Μοχλός Ανάπτυξης των Ορεινών Περιοχών”.

Κουτσούρης Αλέξανδρος, Αναπληρωτής  Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μίλησε για τη “Σύνδεση  Αγροτουρισμού και Πρωτογενούς Παραγωγής”.

 
Ο αγαπητός συγχωριανός μας  κ. Δημήτριος Δήμου, ο οποίος ήταν ο κύριος μοχλός και συνδετικός κρίκος για την “Ημερίδα”, παρουσίασε με slights και ταυτόχρονη επεξήγηση, τα διάφορα είδη μανιταριών που είναι αυτοφυή στην τεράστια περιοχή που διαθέτει το χωριό μας, με διευκρίνιση ποιά είναι  βρώσιμα και ποιά δηλητηριώδη .

Όλοι ανέπτυξαν το θέμα τους σε γλώσσα επιστημονική, αλλά κατανοητή και κατατοπιστική, όσον αφορά το πρακτικό μέρος της εφαρμογής των επιχειρήσεων, με παραδείγματα και στοιχεία από άλλες περιοχές και χωριά που έχουν επισκεφθεί και ασχοληθεί.  Επίσης τόνισαν ότι χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, συνέπεια,  επιμονή, ποιότητα, υπευθυνότητα και συνεχής ενημέρωση για τα ισχύοντα , στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση,  γύρω από αυτές τις επιχειρήσεις.

Το κοινό παρακολούθησε με ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε με ερωτήσεις προς τους ομιλητές, οι οποίοι με προθυμία απάντησαν και υποσχέθηκαν κάθε βοήθεια σε όποιον ενδιαφερθεί να ξεκινήσει κάποια παραγωγή. 
 

Η εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό του Βουλευτή κ. Κουτσογιαννακόπουλου, εν συνεχεία, απονομή τιμητικών πλακετών στους ομιλητές  και  “φίλεμα”  με τοπικά προϊόντα.

Στη συνέχεια όλοι ανεβήκαμε στην Πλατεία του Σταυρού όπου ο “Σύλλογος”  είχε ετοιμάσει ένα μικρό “κρύο” πιάτο και αναψυκτικά όπου ανταλλάξαμε λίγες εγκάρδιες κουβέντες μεταξύ μας και ευχηθήκαμε:...

“Εις το Επανειδείν”.

Ευχαριστούμε πολύ το ζεύγος Λουκά και Ευαγγελίας Σταθοκώστα και τον κ. Στέλιο Μαντέ για τη βοήθειά τους στην παρουσίαση του τραπεζιού.

Τους εξαιρετικούς ομιλητές φιλοξένησαν στο ξενοδοχείο “ΟΜΙΛΑΙΑ” και τους παρέθεσαν δείπνο, την προηγούμενη, στην Ταβέρνα “Βασιλείου”  τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του “Συλλόγου” παρόντα και απόντα,  προσωπικά.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου