8/9/14

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΟ ΓΑΡΔΙΚΙ


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια  του ιερού ναού της Αγίας Μαρίνας στο Γαρδίκι την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Νικολάου συνοδευόμενου από τον αρχιμανδρίτη κ.Νεόφυτο  και πέντε ιερείς.

Παραβρέθηκε πλήθος πιστών ,που παρακολούθησαν με ευλάβεια και προσοχή  το πρωτόγνωρο, για όλους μας σχεδόν, τελετουργικό αλλά και το τυπικό των εγκαινίων μιας νέας εκκλησίας, του ιερού ναού της Αγίας Μαρίνας, εν προκειμένω, της πολύπαθης αυτής παρθενομάρτυρος που κυριολεκτικά μαρτύρησε και τελικά αποκεφαλίστηκε για την αμετακίνητη πίστη της στον Χριστό.


Αυτής της Αγίας το όραμα οδήγησε τον αγαπητό μας συγχωριανό Δημήτρη Τσατσά και την εξαίρετη σύζυγό του Μαρία στην απόφαση ανέγερσης με δικές τους δαπάνες του όμορφου ομώνυμου ναού στη σημερινή του θέση. (Παλιοκλήσι ή Μπαρτσέσια)


Πρόκειται για έναν καλαίσθητο πέτρινο ναό, αφιερωμένο στη μνήμη της Αγίας Μαρίνας για τον  οποίο οι οικοδομήσαντες αυτόν ( Δημήτρης και Μαρία Τσατσά ) θα μνημονεύονται στο διηνεκές  και οι συγχωριανοί και γενικότερα οι πιστοί θα έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν την πίστη τους και να ευλογούν τον Θεό  σε κάθε ευκαιρία στον περικαλλή αυτόν Ναό.

Η ακολουθία των εγκαινίων του ιερού ναού ήταν λαμπρή, πολύπλοκη και μακροσκελής, όπως προβλέπει το τυπικό των Αγίων Πατέρων, προκειμένου να καθιερωθεί και να καθαγιαστεί ο ιερός χώρος στον οποίο θα τελείται στο εξής η λατρεία προς τον Θεό.
 

Μεγάλη η σημασία ανέγερσης και εγκαινίασης ιερού ναού από τα πρώτα χρόνια της χριστιανικής ζωής.  Τιμή, ευλογία και δόξα στους ιδρυτές και κτήτορες που με αγνή αγάπη και χωρίς καμία ιδιοτέλεια οικοδόμησαν έναν ακόμα ιερό ναό.

Αυτού  λοιπόν του ιερού ναού ζήσαμε τα λαμπρά εγκαίνια. Και λέγοντας εγκαίνια εννοούμε την τελετή  καθιέρωσης και καθαγιασμού του ιερού ναού, που μεταβάλλεται από απλό κτίσμα σε οίκο λατρείας και προσευχής.

 
Αυτά, μεταξύ και άλλων πολλών, τόνισε ο άγιος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος στην ομιλία του προς τους πιστούς και έκλεισε ευχαριστώντας τους κτήτορες και ευχόμενος σε αυτούς και την οικογένειά τους, όπως και σε όλους τους παρευρισκομένους υγεία, μακροημέρευση και προκοπή, δίνοντας άμα και τις συμβουλές του για τον τρόπο χριστιανικής ζωής και απόδοσης της προς τον Θεό λατρείας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Γαρδικιωτών  κ. Αθ. Νικολοδήμος,  που έλαβε στη συνέχεια το λόγο,  αναφέρθηκε στην εξελικτική πορεία της ζωής του Δημήτρη Τσατσά, τον ευχαρίστησε για όσα έχει προσφέρει στον τόπο μας και στον  Σύλλογο και σαν ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και τιμής του προσέφερε μια αναμνηστική πλακέτα του Συλλόγου και μια ανθοδέσμη στην σύζυγό του Μαρία, ευχόμενος να είναι πάντα καλά αυτός και η οικογένειά του και ευλογημένος από τον Θεό που με τόση πίστη υπηρετεί.
 

Συγκινημένος ο Δημήτρης Τσατσάς ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Νικόλαο, τον Αρχιμανδρίτη κ.Νεόφυτο και τους ιερείς, την εκκλησιαστική Επιτροπή, τον Πρόεδρο της Κοινότητας και τους Προέδρους των Συλλόγων Απανταχού Γαρδικιωτών και Γαρδικιωτών Φθιώτιδας αλλά και όλους τους παρευρισκομένους για την συνδρομή τους στην εκπλήρωση αυτού του Θεάρεστου έργου του.

Στο ξενοδοχείο ΟΜΙΛΑΙΑ ο Δημήτρης Τσατσάς και η σύζυγός του παρέθεσαν γεύμα προς όλους τους  συγχωριανούς και γενικότερα τους παρευρισκόμενους, στους οποίους επίσης δόθηκε δια χειρός Μητροπολίτη αναμνηστικό με την εικόνα της Αγίας Μαρίνας και ένα μικρό κομμάτι πανιού εμποτισμένου  σε αρωματικό κηρό που προηγούμενα είχε ευλογηθεί  από τον ίδιο.

Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία και μια λαμπρή τελετή για την οποία θερμά ευχαριστούμε το ζεύγος ΔΗΜΗΤΡΊΟΥ ΤΣΑΤΣΑ Α, τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας  και όλους όσοι συνετέλεσαν στην τόσο επιτυχή πραγματοποίησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου