4/8/11

Φεγγαρόφωτη μουσική βραδιά με τραγούδια από την Ελληνική δημοτική παράδοση

Το Γαρδίκι Όμιλαίων-Φθιώτιδας, είναι ένα ορεινό χωριό που είναι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1100 μ. ανάμεσα σ’ ένα πανέμορφο δάσος από πανύψηλα έλατα κι ένα δάσος από θεόρατες οξυές. Είναι το νοτιότερο σημείο που φύεται η οξυά στην Ευρώπη. Βρίσκεται στη Δυτ. Φθιώτιδα, εκεί που συναντούνται οι νομοί Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας.
Το χωριό γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, και τα παλιά χρόνια φημίζονταν για το τριήμερο πανηγύρι στο οποίο γλεντούσαν όχι μόνο οι Γαρδικιώτες αλλά και οι κάτοικοι των γύρω οικισμών. Σήμερα το πανηγύρι με τη παλιά του μορφή δεν υπάρχει και στη θέση του ο Σύλλογος των Γαρδικιωτών της Αθήνας, διοργανώνει Βραδιά Παραδοσιακής Μουσικής. Έτσι το Σάββατο το βράδυ, στις 13 Αυγούστου, στη πλατεία του χωριού, κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και με το φως του Αυγουστιάτικου φεγγαριού, θα ακουστούν τραγούδια από τη πατρίδα μας. Τραγούδια, από την φωνή της γλυκύτατης Αρετής Κετιμέ με τη συνοδεία των ήχων του σαντουριού της και από τον Χρυσόστομο Μητροπάνο έναν από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της δημοτικής μας μουσικής σήμερα.

Για όσους ανηφορήσουν προς το Γαρδίκι για να βρεθούν στην εκδήλωση, θα προτείναμε να ξεκινήσουν νωρίς ώστε να μπορέσουν να περπατήσουν στο ελατοδάσος και να κάνουν μια βόλτα με το αυτοκίνητό τους περνώντας μέσα από της οξυές, προς στο ορειβατικό καταφύγιο της Οξυάς (υψομ. 1700 μ.) και να φτάσουν ακόμη και στη κορυφή σε υψόμετρο 2000 μ. Σ’ όλα αυτά τα δάση υπάρχουν μονοπάτια, αλλά και δρόμοι για αυτοκίνητο που σου επιτρέπουν την πρόσβαση παντού. Μπορούν επίσης να απολαύσουν τη φιλοξενία των Γαρδικιωτών πίνοντας καφέ και τσίπουρο στα καφενεδάκια και τρώγοντας νοστιμιές στις ταβέρνες του χωριού.

Το Γαρδίκι βρίσκεται 65 χλμ. από τη Λαμία. Ακολουθώντας το δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου, στρίβοντας από τη Μακρακώμη για Σπερχειάδα κι από ‘κει συνεχίζοντας στο δρόμο Σπερχειάδας – Γαρδικίου. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, άνετος και ο συνολικός χρόνος (από Λαμία) είναι 45 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου